СОФИСТИЦИРАНОСТА НА ТЕМНИОТ ЕНТЕРИЕР

  • 1

Надалеку е познат драматичниот ефект на црната боја во ентериерот. Црната боја има мистична сила да ја зголемува вредноста на просторот во кој што владее и не е боја за која се помислува веднаш кога се размислува за бојадисување на ѕидовите и уредување на просторот со мебел.

За целосно темни ентериери е потребна доза на храброст и одлучност во поглед на впечатокот кој таа го остава. Црната е навистина впечатлива боја која што остава ефекти кои се незамисливи за некоја друга боја. Оваа боја создава прекрасни ентериери кои што зборуваат сами за себе, а оддаваат софистицираност и драма. Таму каде што постојат високи тавани или има доста природно светло, постојат одлични предуслови за внесување на црна боја во просторот. Уживањето во оваа боја подразбира и организација на светлината и завесите, односно на сите елементи кои се поврзани со изворот на светлина.

Некои ентериери кои се обоени во црна боја имаат мебел и декорации во силни бои. На тој начин се омекнува силното влијание на црните ѕидови и тапети, но сите идеи имаат заеднички точки: храброст и добро организиран простор. Современо декорираните домови со темни бои се доста инспиративни. Најчесто двоумењето се јавува во уредувањето на кујната, бидејќи се смета дека со црната боја просторот ќе се загуши. Меѓутоа, со помош на апаратите од челик може да се постигне одличен контраст на бои во кујнскиот кабинет.

“КОНТРАСТ ВО КУЈНА СО АПАРАТИТЕ ОД ЧЕЛИК”

Црната боја потсетува на период на готиката, и со добро искористување на сенката може да се акцентираат одредени делови од просторијата. Сончевата светлина преку денот создава најразлични сенки кои што најдобро се изразуваат со помош на црната боја. Така, визуелното доживување се менува во зависност од периодот на денот.

Рустичните ѕидови во црна боја имаат посебен шарм во ентериерот, со тоа што површините кои се од цигла се бојадисуваат во црна или темно сива боја. Црната боја треба да се сака но и да се внимава на количината која ќе се користи.

Извор: www.enterijer.ba

Претходен напис

СТАКЛО ЗА ПОСВЕТОЛ ДОМ

Следен напис

НЕОБИЧНИ ЛАВАБОА

Compare listings

Compare