НЕОБРАБОТЕНО ДРВО ВО ВАШЕТО ПОТКРОВЈЕ, БИДЕЈЌИ УБАВИНАТА Е ВО НЕСОВРШЕНОСТА

  • 1

Денес Ви опишуваме за е стил во декорацијата и уредување на ентериерот кој полека влегува во нашите домови, а како што стојат работите дефинитивно ќе се задржи уште некое време.

На англиски јазик, овој стил се нарекува “необработен стил или необработен декорација”, па така и ние понекогаш се нарекуваме: raw (индустриски стил). Значењето е исто како и во исхраната: сирово, необработено, во природна состојба. Овој стил претставува декорација која користи дрвени елементи во нивната најприродна состојба, комбинирајќи ги со останатите делови од мебелот.
Доколку се прашувате зошто овој стил е толку многу интересен за љубителите на поткровје, ќе Ви одговориме дека поткровјето со сите свои карактеристики и посебност, претставува извонреден амбиент или простор каде овој декоративен стил може да се прикаже во полн сјај.
Како што рековме, сировата декорација се базира на употреба на дрвени парчиња во најприродна состојба, и нивна комбинација со постојниот мебел. Дрвото мора да биде во својата изворна состојба или да изгледа природно, необработено и несовршено. Иако можеби може да ви делува слично сето ова со рустичната декорација и можеби ви изгледа дека овие два стила функционираат слично, овде воопшто не станува збор за нивна сличност напротив! Се работи за спојување на современи декорации на чисти и модерни линии и сирови парчиња, кои, истакнувајќи ја својата единствена и огромна убавина, истовремено умеат да ја истакнат и убавината на едноставниот и модерен ентериер. Заедно, создаваат спектакуларен контраст кој ги зачудува и воодушевува набљудувачите.

Зашто баш чисто дрво?

Ако се сеќаваме дека “сиров” стил, е стилот кој се рефлектира на внатрешното уредување, и главна карактеристика и одлика на овој стил е негување на се што доаѓа од природата, недопрено, не вештачки уредено, совршено препуштено и оставено онакво какво што е – едноставно јасно ќе ни биде дека за овој стил да се добие потребно ни е пред се необработено дрво, кое постојано ќе не изненадува и восхитува со својот невообичаен облик, природни бои како и целосниот шарм кој го носи. Ова не значи дека воопшто не треба да се грижиме и да го негуваме ваквото парче на мебел, но Ви посочуваме дека обработувањето ќе се сведе на минимум, минимално отстранување на рабовите (за да биде функционално) , ќе има потреба од премачкување со природни масла се со цел да се зачува мебелот што е можно подолго време.

Играње со текстурата

На овој стил, комбинацијата од различни текстури е заштитен знак. Различните текстури ќе ги нагласат овие уникатни парчиња, но исто така ќе им помогнат на модерните елементи на ентериерот со рамни и едноставни линии, преку нивниот контраст, да се одвојат и добијат прекрасен резултат како и да сјаат во сопственото светло. Дополнително, за разлика од модерениот и симетричен мебел, дрвото ќе донесе топлина кон околината. Ако додадеме на овој принцип дека честопати постои присутниот факт дека многу поткровја не оставаат премногу простор за интензивирање на бојата, тогаш играта со текстурите и нивна комбинација е идеална опција за да внесете малку “шаренило” во нашиот дом под покривот.

Амбиент кој доведува до релаксација

Ако сте едни од оние кои се обидуваат да создадат мирно и природно опкружување во кое можете да одморите, стилот може да ви помогне да го постигнете тоа. Материјалите секогаш влијаат на нашето лично расположение. Природното дрво ни помага да се приближиме кон природата, да се смириме и да се насочиме кон себе. Исто така, еден од предусловите за овој вид на елемент да се доживее во целосен сјај, е тоа да биде сместено во светли простории, на кои директно се одразуваат сончевите зраци. Исто светлото придонесува за добро расположение, па можеме со сигурност да тврдиме дека таванското место е вистинското место за експериментирање со необичен стил. Кога експериментирате, ако се одлучите за овој стил на декорација, ние не ви препорачуваме истото да биде во шарени бои – одберете крем, бела боја или сите бои кои се генерално поврзани со земјата и дрвото.

Греди во сиров стил

Уште еден елемент на ентериер кој беше во тренд подолго време се дрвените греди. Но, внимателно! Сега не мислиме на украсени и декоративни греди, туку оние кој го делат плафонот во чиста и речиси целосна природна состојба. На овој начин постигнуваме дом исполнет со топлина, на кровот ја даваме улогата на протагонистот – затоа што е време за плафоните да излезат од сенка и да покажат се што можат да ни обезбедат.

И балансот е важен

Не се работи за целосно опкружување со сирови природни парчиња , тајната е токму во спротивното. За овие парчиња да се истакнат потребно е баланс на ентериерот. Затоа, одберете две или три парчиња од ваков природен стил, и искомбинирајте ги со вашиот мебел.Одберете го она што вам најмногу ви се допаѓа: од маси и столици, до полици и веќе спомнатите греди, само никако не го пригушувајте амбиентот. Овие парчиња се специфични и едноставни, тие многу убаво се комбинираат со различните стилови како минимализам, скандинавски, индустриски, рустичен… Значи, нема потреба да се менува постоечката декорација, доволно е со мерка и баланс да ги вметнете овие елементи.
Сакавме само да ви дадеме идеја како да го освежите вашето поткровје и да извлечете максимум од прекрасниот простор кој го имате. Доколку ја имате оваа желба, сигурни сме дека ќе се присетите и на многу други парчиња мебел кои би изгледале убаво во сирова природна форма. Доколку одлучите да го разубавите просторот на овој начин, пишете ни ! Со нетрпение и радост ги очекуваме вашите искуства!

Compare listings

Compare