ОТСТРАНЕТЕ ЈА МУВЛАТА ВО ВАШЕТО ПОТКРОВЈЕ ЗА 45 МИНУТИ!

  • 1
Да се разбереме уште од почеток, мувлата е природна појава. Не е пријатна, ниту здрава, ниту привлечна за очи, но сепак е природна. Во воздухот околу нас, било на отворен простор или во домовите летаат милиони и милиони спори на мувлата.

Летаат слободно и чекаат соодветни услови за живот и размножување. За тоа им е потребно многу влага и умерена температура. Најчеста концентрирана влага во домовите се сретнува во слабо изолираните фасадни ѕидови (каде внатрешната температура на површината е под 17˚С) на кои кондензира влагата од воздухот.

Ваквите места се константно влажни и се најпогодна почва за равзој на мувла, особено ако се континуирано влажни, а тоа е најчесто во текот на зимата, кога имаме кондензација на тие места во текот на 4-6 месеци.

Најчесто се појавува во стари, лошо изолирани објекти, во кои е извршена промена на прозорите. На местото на старите дрвени прозори кои го пропуштаа воздухот низ рамките кои не дихтуваа (енергетски неефикасен дефект), сега вградуваме модерни прозорци, со детали кои не пропуштаат ни најмалку воздух, што е и нивната цел во енергетската ефикасност, но влагата останува заробена во објектите и само бара ладно место на фасадниот ѕид за да кондензира и да мувлоса.

Конечно и најсоодветно решение за тоа е надворешна изолација (контактна фасада) или внатрешна изолација со Кнауф ѕидни облоги. Ова би ги елиминирало ладните точки во ентериерот и влагата нема да има каде да кондензира. На места каде во моментот не е можна ваква интервенција, го препорачуваме Кнауфовото средство за отстранување на мувла, со следниот начин на примена(прикажан на сликите).

Compare listings

Compare