ЕНЕРГИЈАТА НА БОИТЕ ВО ДОМОТ

  • 1

Секоја боја во домот со себе понесува и одредена енергија која што луѓето ја чувствуваат. Таа енергија влијае врз самото расположение. Според индијската филозофија, боите се поврзани со седум центри на енергија во телото, секоја со посебен ефект.

ЦРВЕНАТА БОЈА е боја поврзана со виталноста, енергијата и храброста. Како психолошки ефекти се јавуваат- стимулирање на мозочната активност, забрзување на работата на срцето, дишењето и крвниот притисок, дава енергија и самодоверба. На неа влијае Муладхара или кореанска чакра.

ПОРТОКАЛОВАТА БОЈА пак се поврзува со среќа, независност и самоконтролата. Како психолошки ефекти се јавуваат- добивање енергија, стимулација на апетитот и зголемување на дружељубивоста. Под влијание на Свадистана или сакрална чакра.


 

ЖОЛТАТА БОЈА е поврзана со светлост, мудрост, јасност. Жолтата боја дава енергија, ја одстранува депресијата, го подобрува помнењето, ги зголемува свесноста, перцепцијата и разбирањето. Исто така го стимулира апетитот. Под влијание на Манипура- соларна плексус чакра.

Рамнотежата, љубовта и мирот се поврзани со ЗЕЛЕНАТА БОЈА. Таа смирува, опушта ментално и физички, помага во одстранувањето на депресијата, нервозата и напнатоста, оставајќи чувство на хармонија и самоконтрола. Влијание: Анахата или срцева чакра.

"ЗЕЛЕНА БОЈА-РАМНОТЕЖА, ЉУБОВ, МИР!"

Релаксацијата и здравјето се поврзани со СИНАТА БОЈА. Сината боја е боја која смирува, го намаллува крвниот притисок и дишењето. Идеална за во соба во која што спијат хиперактивни деца. Ја охрабрува комуникацијата и донесувањето одлуки. Под влијание на Висуда – грлена чакра.

ТЕМНО СИНАТА БОЈА се поврзува со интуицијата, имагинацијата и размислувањето. Таа е боја која што ја зајакнува интуицијата и имагинацијата и го зацврстува сонот. Помага да се поврземе со нашата посвест. На неа влијае Ајна – Чакра веѓа.

ВИОЛЕТОВАТА БОЈА е боја на креативноста, мудроста и инспирацијата. Го намалува апетитот, понудува мирно окружување, ја намалува тензијата и е одлична за оние кои што имаат мигрена. Ги раздвижува внатрешната снага, мудрост, доброта, уметнички талент и креативноста. На неа влијае Сахасрара: Чакра круна.

Извор: www.enterijer.ba

Compare listings

Compare